3-8-2011 ABA WinterbandenWinterbanden en Veiligheid: Veiligheid winterbanden aangetoond!

Winterbanden zorgen voor veiligheid (onderzoek)

auto in sneeuw A12 ABA winterbandenHet idee dat gebruik van winterbanden de veiligheid ten goede komt leeft al langer, maar tot dit jaar was het nog niet bewezen. Niemand twijfelt aan het feit dat winterbanden de grip op de weg sterk verbeteren en zorgen voor een betere controle over voertuigen. Nu is echter ook het positieve effect qua schadeverloop aangetoond.

Volgens sommige gedragswetenschappers zou er echter geen aantoonbaar effect op de veiligheid zijn. Vermoed werd dat wie op winterbanden zou rijden ook meer risico in het verkeer zou gaan nemen. Inmiddels heeft ING Car Lease een onderzoek uitgevoerd wat de veiligheid van winterbanden nog verder onderstreept.

 

Onderzoek gebruik winterbanden

Eén van de belangrijkste uitkomsten uit het onderzoek naar het gebruik van winterbanden heeft betrekking op het schadeverloop. Over het gehele kalenderjaar bezien, rijden gebruikers van winterbanden bijna 2% minder schades. Dit getal is uiteraard enigszins vertekend omdat ook het zomerseizoen in het onderzoek is meegenomen. Wanneer een automobilist die op winterbanden toch een schade veroorzaakte, was het schadebedrag gemiddeld 10,2% lager dan dat van iemand die een schade veroorzaakte en niet op winterbanden rijdt. Leaserijders die op winterbanden rijden hebben ook minder last van slippen of van de weg raken. Dat komt met winterbanden ca. 40% minder voor dan wanneer niet op winterbanden gereden wordt.

 

Winterbanden steeds meer noodzaak

Winterbanden waren vroeger een ‘exclusief’ ontwikkeld product. Tegenwoordig is dit echter niet meer het geval. Het wordt, ook in Nederland, steeds noodzakelijker om tijdens de wintermaanden op winterbanden te gaan rijden. Daarnaast is er de afgelopen jaren een behoorlijke schaarste geweest vanwege de strenge winters, wat ook de toenemende populariteit aantoont van de winterband.

Een trend die ook duidelijk waarneembaar is, is dat leasemaatschappijen steeds vaker het gebruik van winterbanden opnemen in het leasecontract. ING Car Lease geeft aan dit al in de helft van de contracten te doen. Onder automobilisten die een auto leasen en meer dan 40.000 kilometer per jaar maken is dit percentage zelfs al uitgestegen tot boven de 60%.

 

Winterbanden steeds populairder

Winterbanden winnen aan populariteit. Niet alleen omdat er steeds meer aandacht is voor de veiligheid, maar ook omdat de weersomstandigheden daar om vragen. Ook dit jaar wordt daarom weer een schaarste aan winterbanden verwacht. Wilt u winterbanden kopen of winterbanden huren? Dan kunt u het beste in september al een afspraak maken bij uw bandenspecialist.

Neem daarom snel contact op met ABA Banden Stolwijk!

Reageer

ABA Winterbanden

Deze website is onderdeel van
ABA Banden Stolwijk
Nijverheidsweg 53
2821 AZ Stolwijk
0182 - 34 18 38

Winterbanden verplicht

In sommige landen zijn winterbanden verplicht. Wanneer u de winterbandenplicht die in bepaalde landen geldt negeert, kan dit erg vervelende consequenties hebben.


lees meer