Winterbanden verplicht

In steeds meer landen zijn winterbanden verplicht. Daarnaast gelden er in sommige landen ook aanvullende eisen. Een trend die duidelijk zichtbaar is, is dat steeds meer overheden het gebruik van winterbanden verplicht stellen. Zeker nadat diverse onderzoeken hebben aangetoond dat het de verkeersveiligheid sterk verbetert.

Op de onderstaande kaart is duidelijk te zien in welke Europese landen winterbanden verplicht zijn en waar een aanvullende plicht geldt voor sneeuwkettingen.

Wetgeving - Winterbanden Verplicht 2013 - Sneeuwkettingen verplicht 2013

 

Deze afbeelding geeft een helder overzicht. In sommige landen gelden overigens aanvullende eisen. In een aantal landen zijn winterbanden verplicht gedurende een bepaalde periode van het jaar. Andere landen stellen niet alleen winterbanden verplicht, maar stellen ook eisen aan het minimale profiel van de winterband. Ook met betrekking tot sneeuwkettingen kunnen bepaalde eisen gelden. In een aantal landen zijn in bepaalde situaties bijvoorbeeld alleen sneeuwkettingen voor de aangedreven as verplicht. Voor een uitgebreid overzicht van de geldende wetgeving voor personenwagens en bedrijfswagens wanneer het gaat om winterbanden en sneeuwkettingen verwijzen we u graag naar de website van DeBandenWisselweken. De geschetste regels hebben betrekking op personenauto’s, bestelwagens en lichte bedrijfsvoertuigen tot 3.500 kg.

Verder is het goed om te weten dat het gebruik van sneeuwkettingen in Nederland niet is toegestaan! Wanneer u op wintersport gaat en sneeuwkettingen nodig hebt, kunt deze pagina bekijken. In plaats van het aanschaffen van sneeuwkettingen of winterbanden, kunt u ook sneeuwkettingen huren of winterbanden huren.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met ABA Banden Stolwijk: uw VACO gecertificeerde bandenspecialist!

ABA Winterbanden

Deze website is onderdeel van
ABA Banden Stolwijk
Nijverheidsweg 53
2821 AZ Stolwijk
0182 - 34 18 38

Winterbanden verplicht

In sommige landen zijn winterbanden verplicht. Wanneer u de winterbandenplicht die in bepaalde landen geldt negeert, kan dit erg vervelende consequenties hebben.


lees meer