3-8-2011 ABA WinterbandenWinterbanden en het Europees Bandenlabel

Winterbanden en het Europees Bandenlabel

Sinds 1 november 2012 zijn alle verkopers van autobanden verplicht om de klant van informatie te voorzien over de autobanden door middel van het bandenlabel. In dit artikel gaan we hier wat dieper op in, waarbij ook de vraag wordt beantwoord of dit geldt voor winterbanden.

Het bandenlabel: 3 onderdelen

Het Europees Bandenlabel bestaat grofweg uit drie onderdelen. Het lijkt daarbij qua classificatie wel wat op het energielabel zoals we dat kennen bij bijvoorbeeld consumentenelektronica en huizen. Per onderdeel wordt er een score toegekend. Bij het bandenlabel bestaat uit de volgende factoren:

Brandstofverbruik

Hoe ‘zuinig’ is een band? Deze factor geeft hierin inzicht. Hoe ‘zuinig’ een band is, wordt bepaald door de rolweerstand. De band krijgt een indeling in één van de categorieën, waarbij categorie A het meest zuinig is en categorie G het minst zuinig is.

Bespaar brandstof, bespaar geld: kies voor de juiste winterbanden

Grip op nat wegdek

Grip bij nat wegdek is belangrijk. Dit gegeven heeft namelijk een behoorlijke invloed op de veiligheid. Net als bij het brandstofverbruik, geldt hier een indeling in categorieën. Banden in categorie G hebben de langste remweg op nat wegdek, banden in categorie A hebben de kortste remweg.

Geluidsproductie buiten de auto

Een laatste factor is de geluidsproductie van een band. Hierbij wordt gekeken naar het geluid wat de band buiten de auto produceert. Dit zegt dus maar in zeer kleine mate iets over hoe u zelf dit geluid binnenin de auto ervaart! De classificatie hierbij werkt iets anders dan bij de andere factoren. De toekomstige EU norm is hierbij de leidende factor. Een band krijgt 1, 2 of 3 geluidsgolven mee als indicatie. 3 Golven betekent dat de geluidsproductie boven de toekomstige EU norm ligt, 2 golven duiden aan dat de band voldoet aan de toekomstige EU norm, 1 golf betekent zelfs dat het geluid 3 dB onder de nieuwe, strengere, toekomstige EU norm ligt.

Geldt het Europees Bandenlabel ook voor winterbanden?

Het Europees bandenlabel geldt voor alle banden. Dus niet alleen voor zomerbanden, maar ook voor winterbanden en all season banden. Qua prestaties op het gebied van brandstofverbruik, grip op nat wegdek en geluidsproductie buiten de auto worden voor alle banden dezelfde criteria aangehouden.

Kanttekening: Geen informatie over prestaties

Het bandenlabel geeft aan hoe een band presteert wanneer het gaat over brandstofverbruik, grip bij nat wegdek en geluidsproductie buiten de auto. Aardige argumenten, maar hoe goed de prestaties van banden zijn wordt door veel meer factoren bepaald.

Het bandenlabel maakt bandentests dus zeker niet overbodig. Meer over dat onderwerp is te lezen in het eerder verschenen artikel “Europees Bandenlabel: geen vervanger voor bandentests!

Specialist in Winterbanden

ABA Banden is de specialist in winterbanden. U kunt eenvoudig winterbanden kopen – maar wanneer u de winterbanden bijvoorbeeld alleen voor wintersport gebruikt kunt u er ook voor kiezen om winterbanden te huren.

ABA Banden is de winterbandenspecialist voor de plaatsen Stolwijk, Gouda, Waddinxveen, Bergambacht, Schoonhoven, Krimpen aan den IJssel, Krimpen aan de Lek en Lekkerkerk.
Ga voor een deskundig advies en perfecte montage! Bel voor een afspraak: 0182 – 34 18 38 of vul het formulier aan de rechterkant van deze pagina in – dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met u op.

ABA Winterbanden

Deze website is onderdeel van
ABA Banden Stolwijk
Nijverheidsweg 53
2821 AZ Stolwijk
0182 - 34 18 38

Winterbanden verplicht

In sommige landen zijn winterbanden verplicht. Wanneer u de winterbandenplicht die in bepaalde landen geldt negeert, kan dit erg vervelende consequenties hebben.


lees meer