3-8-2011 ABA WinterbandenNederland massaal op Winterbanden | Huur of koop winterbanden bij ABA

Nederland massaal op Winterbanden

Eén op de drie Nederlanders kiest voor winterbanden. En u, bent u al klaar voor de winter? Winterbanden zijn veiliger zodra de temperatuur onder de 7 graden Celcius daalt. Het is er dus de tijd voor.

Bandenwisselweken voor 2,7 miljoen Nederlanders

Hoewel een deel van de bandenwissels al heeft plaatsgevonden, wordt verwacht dat deze winter zeker 2,7 miljoen auto’s op winterbanden zullen rondrijden. Zowel de ANWB, de Consumentenbond als branchevereniging Vaco adviseren om tijdig de zomerbanden om te wisselen voor winterbanden.

Zodra het kwik zakt onder de 7 graden Celcius bieden winterbanden meer grip en veiligheid dan normale autobanden. Ter illustratie: op een koude besneeuwde weg bedraagt de remweg voor een moderne auto met winterbanden bij een snelheid van 50 km/u zo’n 30 meter. Zonder winterbanden heeft hetzelfde voertuig zo’n 60 tot 65 meter nodig om tot stilstand te komen.

Controleer uw winterbanden

Alleen wisselen naar winterbanden is echter niet genoeg. Het is ook verstandig om uw winterbanden op profieldiepte te controleren. Geadviseerd om daarbij een minimum profieldiepte aan te houden van 4-5 mm. Bij een lagere profieldiepte verliest een winterband namelijk de specifieke eigenschappen die zorgen voor een optimale grip. Ben Kasbergen, directeur van ABA Banden: “Controle is belangrijk, de invloed van banden op de veiligheid onderweg wordt regelmatig onderschat. Als echte bandenspecialist helpen we de klant hier trouwens graag mee. Wanneer we zien dan het profiel op de banden ‘op het randje’ is, melden we dit aan onze klanten en adviseren we ze over de mogelijkheden”.

Wanneer de profieldiepte aan het einde van de winterperiode op een kritisch niveau ligt, is het mogelijk de banden in de zomerperiode ‘op te rijden’. Kasbergen: “Bij een profieldiepte die onder de 4 à 5 millimeter ligt, verliest de winterband de eigenschappen die het een ideale band voor winterse omstandigheden maakt. Dat wil echter nog niet zeggen dat de band heeft afgedaan. Voor zowel de portemonnee als het milieu is het beter om de band in de zomer op te rijden”.

Winterbanden huren als alternatief

Voor wie op wintersport gaat, maar normaal gesproken bijvoorbeeld weinig met de auto rijdt, zijn er alternatieven. Eén daarvan is het huren van winterbanden. Dit is vooral populair onder wintersporter, die op die manier toch aan de winterbandenplicht in het buitenland kunnen voldoen. Wie niet op winterbanden rijdt in landen waar het wel verplicht is, riskeert boetes die op kunnen lopen €5.000.

Weinig kilometers, maar wel veilig?

Wie relatief weinig kilometers maakt, heeft naast het huren van winterbanden nog een keuzemogelijkheid. Al enige jaren zijn er all season banden verkrijgbaar. De kwaliteit hiervan wordt steeds beter. Hoewel een winterbanden het best presteert bij winterse omstandigheden en de zomerband bij zomerse omstandigheden, is een all season band een prima alternatief voor wie het beste onder beide omstandigheden zoekt.

Winterbanden kopen? Winterbanden huren? Of toch all season banden?

Het maken van een goede keuze is best lastig. Daarom helpt ABA Banden u hier graag bij. Maak snel een afspraak via het contactformulier of bel 0182 – 34 18 38.
Op basis van uw voertuig, rijgedrag en het aantal kilometers wat u maakt, helpen we u graag bij het maken van de keuze die het beste voor u is.

ABA Winterbanden

Deze website is onderdeel van
ABA Banden Stolwijk
Nijverheidsweg 53
2821 AZ Stolwijk
0182 - 34 18 38

Winterbanden verplicht

In sommige landen zijn winterbanden verplicht. Wanneer u de winterbandenplicht die in bepaalde landen geldt negeert, kan dit erg vervelende consequenties hebben.


lees meer