3-8-2011 ABA WinterbandenKan ik mijn winterbanden gebruiken in de zomer?

Kan ik mijn winterbanden gebruiken in de zomer?

Winterbanden zijn het beste in de winter, zomerbanden in de zomer… maar is dat altijd zo? En hoe erg is het om in de zomer op winterbanden te rijden?

Verschil tussen winterbanden en zomerbanden

Om een goed antwoord te kunnen geven op deze vraag is het goed om eerst te kijken naar het verschil tussen zomer- en winterbanden.

Eén van de belangrijkste verschillen tussen zomer- en winterbanden is de samenstelling. De winterband is namelijk ‘zachter’ en flexibeler, omdat deze een andere samenstelling heeft dan een zomerband. Door die andere samenstelling ontstaat er een betere grip op (nat) wegdek. Ook het profiel van een winterband wijkt af. Op die manier wordt gezorgd voor extra grip bij optrekken en remmen. Dat zijn de voordelen in de winter. In de zomer heeft een winterband hierdoor twee nadelen. Zo vermindert de stuurprecisie en slijten winterbanden sneller in de zomer.

Winterband: minder effectief onder 4 à 5 mm. profiel

Autobanden zijn opgebouwd uit lagen. Over het algemeen kan gesteld worden dat winterbanden de effectieve eigenschappen verliezen wanneer het profiel onder de 4-5 mm. komt. Wanneer uw winterbanden een profieldiepte van minder dan 5 mm. hebben, kunt u dan ook overwegen om deze banden ‘op te rijden’ als zomerband.

winterbandenspoor in sneeuw

CO2 Emissie… en het milieu dan?

Winterbanden slijten sneller onder zomerse omstandigheden dan reguliere autobanden. Ook neemt het brandstofverbruik daardoor wat toe. Een logische vraag is dan ook: hoe zit het met het gebruik van winterbanden in de zomer in relatie tot milieubelasting?

Het argument is begrijpelijk, maar het klopt niet helemaal. Het produceren van banden zorgt namelijk ook voor een behoorlijke CO2 belasting. We kunnen ongeveer stellen dat het oprijden van twee winterbanden met minder dan 5 mm. profiel ongeveer gelijk staat aan de productie van één nieuwe zomerband.

Winterbanden oprijden: goed voor het milieu en de portemonnee

Wanneer u besluit winterbanden op te rijden in de zomer, omdat het profiel onder de 5 mm. komt, kunnen we concluderen dat er twee besparingen worden gerealiseerd. Allereerst wordt het milieu gespaard vanwege de uitgestelde CO2 belasting die komt kijken bij het produceren van banden. Ten tweede spaart het uw portemonnee omdat u minder snel nieuwe banden aan dient te schaffen. Door het oprijden van winterbanden in de zomer, ontstaat dus een win-win situatie.

Specialist in Winterbanden

ABA Banden is de specialist in winterbanden. U kunt eenvoudig winterbanden kopen – maar wanneer u de winterbanden bijvoorbeeld alleen voor wintersport gebruikt kunt u er ook voor kiezen om winterbanden te huren.

ABA Banden is de winterbandenspecialist voor de plaatsen Stolwijk, Gouda, Waddinxveen, Bergambacht, Schoonhoven, Krimpen aan den IJssel, Krimpen aan de Lek en Lekkerkerk.
Ga voor een deskundig advies en perfecte montage! Bel voor een afspraak: 0182 – 34 18 38 of vul het formulier aan de rechterkant van deze pagina in – dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met u op.

ABA Winterbanden

Deze website is onderdeel van
ABA Banden Stolwijk
Nijverheidsweg 53
2821 AZ Stolwijk
0182 - 34 18 38

Winterbanden verplicht

In sommige landen zijn winterbanden verplicht. Wanneer u de winterbandenplicht die in bepaalde landen geldt negeert, kan dit erg vervelende consequenties hebben.


lees meer