3-8-2011 ABA WinterbandenWat is mijn Bandenmaat? Lees hier hoe u uw bandenmaat achterhaalt!

Hoe kom ik achter mijn bandenmaat?

Eén van de meest gestelde vragen is: Wat is mijn bandenmaat? Op deze pagina daarom een korte uitleg. Met deze uitleg kunt u eenvoudig zelf bekijken wat uw bandenmaat is.

 

Uw bandenmaat: De basis

De basisstructuur van een bandenmaat is overal hetzelfde.  Deze wordt gevormd door een vaste reeks bestaande uit 3 cijfers, gevolgd door een /. Daarna 2 cijfers, een R en nog twee cijfers. Deze combinatie is op de zijkant van uw band te vinden. Let wel op dat uw voor en achterbanden enige verschillen van formaat kunnen hebben.

 

Wat zegt die bandenmaat?

Leuk dat die bandenmaat gevonden kan worden, maar hoe zit dat nu? Het eerste cijfer – in deze afbeelding ‘175’ geeft de breedte van de band weer. Het tweede cijfer geeft de hoogte van de band weer. De hoogte is een percentage van de bandbreedte. In vaktermen wordt de band die op deze pagina als voorbeeld is getoond een ’65-serie’ genoemd. De bandenmaat wordt compleet gemaakt door de doorsnede, in dit geval R14, aan te geven. Het getal 14 is daarbij de maat in inches die overeenkomst met de velgmaat. De R staat in dit geval voor Radiaal.

 

Uitgebreide bandenmaat

Soms kan het zijn dat uw bandenmaat nog meer gegevens bevat. Ieder band is uitgerust met een cijfer wat de maximale belasting (bijv. 91) weergeeft. ABA Banden heeft voor u een handig overzicht gemaakt, waarin alle gangbare belastingscijfers van banden staan vermeld. Download het overzicht.

 

Daarnaast is er nog een snelheidsindicatie aanwezig op veel banden. Q, R, T, H, V, W, VR en ZR zijn veel geziene combinaties. Voor de duidelijkheid is een tabel opgenomen met de meest gangbare snelheidsindicaties:

SpeedIndex   Max. Snelheid 
R  170 km/u
S  180 km/u
T  190 km/u
H  210 km/u
V  240 km/u
W  270 km/u
Y  300 km/u
ZR  meer dan 240 km/u

 

 

Bandenmaat: indicatoren voor extra belasting

Naast de snelheidsindicatie zijn sommige banden geschikt voor extra gewichtsbelasting. Wanneer dit het geval zal er een aanduiding als “Extra Load” of “XL” op uw band staan. ABA Banden in Stolwijk kan u adviseren – gebaseerd op uw voertuiggebruik en het voertuig op zich – wat voor u de beste band is.

 

RunOnFlat

De RunFlat of RunOnFlat technologie wordt steeds vaker gebruikt. De zijwanden van de band worden versterkt, zodat wanneer er plotseling luchtdruk wegvalt u dit niet in gevaar brengt. Denk aan een lekke band. Een normale band bezwijkt bij een lekke band vrijwel direct aan het gewicht van de auto. Met bijvoorbeeld een RunOnFlat band van Goodyear gebeurt dat niet. U kunt moeiteloos nog zeker 80 kilometer afleggen op een snelheid tot 80 km/uur. Doorgaans is dit ruim voldoende om uw bandenspecialist te bereiken.

Het onderstaande filmpje bevat een test. Er wordt eerst korte uitleg over de RunOnFlat technologie gegeven. Aansluitend worden de TÜV testresultaten van 2 conventionele en de Goodyear RunOnFlat band met elkaar vergeleken. RunOnFlat banden zijn overigens ook als winterband te koop.

 

Veel keuze!

Er is zeer veel keuze wanneer het gaat om banden. Alleen met de bandenmaat bent u er dus niet.

Gaat u voor:

  • de band die het best bij u past
  • optimale veiligheid
  • betrouwbaar advies
  • uitstekende service
  • montage terwijl u geniet van koffie?

Maak dan snel een afspraak bij ABA Banden Stolwijk!

ABA Winterbanden

Deze website is onderdeel van
ABA Banden Stolwijk
Nijverheidsweg 53
2821 AZ Stolwijk
0182 - 34 18 38

Winterbanden verplicht

In sommige landen zijn winterbanden verplicht. Wanneer u de winterbandenplicht die in bepaalde landen geldt negeert, kan dit erg vervelende consequenties hebben.


lees meer