3-8-2011 ABA WinterbandenGeen Winterbanden? Duitse verzekeraar keert minder uit!

Geen winterbanden? Dan minder uitkering van schade na ongeval!

Winterbanden - Duitse verzekeraar keert minder schadevergoeding uit wanneer u niet op winterbanden rijdtDat winterbanden goed zijn voor de veiligheid is al een behoorlijke tijd geleden aangetoond. In Duitsland gaat men echter nog een stap verder.

Duitse verzekeraars en rechter vinden namelijk dat wanneer de auto van een autmobilist niet is uitgerust met winterbanden deels zelf op moeten draaien voor de kosten van de schade. In Assurantie Magazine is hieraan volop aandacht besteed. Het argument waarom deze houding ten aanzien van winterbanden mogelijk is, kunnen we niet vinden in een winterbandenplicht. In Duitsland zijn winterbanden op dit moment namelijk niet verplicht. De reden die aangevoerd wordt bevind zich in de sfeer van nalatigheid. De nalatigheid van een bestuurder komt vervolgens tot uitdrukking in het uit te keren schadebedrag.

Een eenduidig punt om de vraag of deze redenatie opgaat te beoordelen is er niet. Politie en justitie gaan uit van de weersomstandigheden op de plaats en tijd van het ongeval. Een Duitse advocatenvereniging verklaart: “Met zomerbanden rijden terwijl het sneeuwt – dat kan echt niet. De automobilist kan in dat geval grove nalatigheid worden veweten.” Volgens de zegsman staat de verzekeraar bij dit soort gevallen volledig in zijn recht wanneer er maar een deel van de schade uitgekeerd wordt.

Het Oberlandesgericht in Frankfurt heeft al eens een klacht over een volledige claimafwijzing door een verzekeraar afgewezen, maar op basis van het nieuwe verzekeringsrecht moet altijd een percentage worden uitgekeerd. Ook automobilisten die ogenschijnlijk buiten hun schuld op zomerbanden betrokken raken bij een ongeval in de winter, moeten een korting van de uitkering vrezen. Als de schade met winterbanden voorkomen of beperkt had kunnen worden, zullen ook zij voor een deel eigen schuld toegewezen krijgen.

In Nederland zullen dit soort situaties nog wel even op zich laten wachten. Toch adviseren we u goed te kijken waar winterbanden verplicht zijn qua wintersportoorden. Daarnaast kunt u bij ABA Winterbanden terecht om winterbanden te kopen of winterbanden te huren.

ABA Winterbanden

Deze website is onderdeel van
ABA Banden Stolwijk
Nijverheidsweg 53
2821 AZ Stolwijk
0182 - 34 18 38

Winterbanden verplicht

In sommige landen zijn winterbanden verplicht. Wanneer u de winterbandenplicht die in bepaalde landen geldt negeert, kan dit erg vervelende consequenties hebben.


lees meer