3-8-2011 ABA WinterbandenDoorbraak in recycling van autobanden - ABA Winterbanden

Doorbraak in recycling van autobanden

recycling-banden

Al jarenlang wordt onderzoek gedaan naar manieren om autobanden beter te kunnen recyclen. Onderzoekers van de Universiteit Twente en de Rijksuniversiteit Groningen hebben hierin een doorbraak bereikt

Nieuw proces om meer gerecycled rubber te gebruiken

Onderzoekers hebben een nieuw proces ontwikkeld waarmee veel meer gerecycled rubber in nieuwe banden is te gebruiken. Volgens de supervisor van het onderzoeksteam, kon tot dusverre slechts 5% gerecycled rubber worden verwerkt in nieuwe autobanden. Met het nieuwe proces wordt het mogelijk om tot maar liefst 40% gerecycled rubber te gebruiken.

Deze oplossing is meer dan welkom, zeker ook omdat er elk jaar wereldwijd een afvalstroom van ca. 800 miljoen gebruikte autobanden vrijkomt.

Het proces

De proces om meer gerecycled rubber te kunnen gebruiken in autobanden werkt vrij complex. Het vulkanisatieproces wordt hierbij teruggedraaid. Rubber polymeren zijn van nature niet elastische, daarom het noodzakelijk om het materiaal te vulkaniseren. Een proces waarbij zwavelbruggen verbindingen vormen tussen polymeerketens. Het polymeer, als molecuul cruciaal voor de belangrijkste eigenschappen van rubber, wordt niet aangetast. Door dit nieuwe proces is het mogelijk om veel meer rubber opnieuw te gebruiken. De ontwikkelde technologie is inmiddels beschermd door middel van een octrooi.

Samen naar een duurzamere wereld

Binnen de banden- en wielenbranche is veel te doen rondom het thema duurzaamheid. Met deze doorbraak worden nieuwe stappen gemaakt om de wereld verder te verduurzamen. Ook ABA Banden probeert hierin waar mogelijk een steentje bij te dragen. Zo werken we met een bandenbeleid wanneer het gaat om vrachtwagenbanden. Daar hoort ook het vernieuwen van banden bij. Iets wat naast CO2 reductie ook het nodige kostenvoordeel heeft wanneer het gaat om brandstofverbruik.

Meer weten? Neem contact op via telefoonnummer 0182 – 341 838 of via het contactformulier.

ABA Winterbanden

Deze website is onderdeel van
ABA Banden Stolwijk
Nijverheidsweg 53
2821 AZ Stolwijk
0182 - 34 18 38

Winterbanden verplicht

In sommige landen zijn winterbanden verplicht. Wanneer u de winterbandenplicht die in bepaalde landen geldt negeert, kan dit erg vervelende consequenties hebben.


lees meer