3-8-2011 ABA WinterbandenMinder bandenpech en meer duurzaamheid Transportbedrijven

25% minder vrachtwagens met bandenpech in 2013

Prijswinnaars preventie bandenpech

De winnaars van de tweede tranche van de prijsvraag bandencheck: Ben Kasbergen (ABA banden BV Stolwijk), Tim van Dieren (Samskip van dieren Multimodal) en Jan Visser (Staalduinen Logistics). Op de achtergrond Kors van der Wolf (Nederland Schoon) en Aad van den Burg en Jorrit Nijhuis (Rijkswaterstaat)

Een te lage bandenspanning is de belangrijkste oorzaak van bandenpech bij vrachtwagens. Dit leidt jaarlijks tot onnodig veel verkeershinder. Voor Rijkswaterstaat reden om, samen met TLN, EVO, Vereniging VACO en VerkeersOnderneming Rotterdam een prijsvraag uit te schrijven om bandenpech te voorkomen.

Ook ABA Banden uit Stolwijk deed mee met de prijsvraag en mocht zich één van de drie winnaars noemen. Op 31 oktober j.l. werd de prijs uitgereikt, bestaande uit oorkonde en een stimuleringsbijdrage van maximaal 40% van het geïnvesteerde bedrag.

Aad van den Burg van Rijkswaterstaat kijkt tevreden terug op de actie: “We wilden vooral transportbedrijven stimuleren om het bandenspanningsprobleem ook zelf aan te pakken. Mede dankzij de aandacht die samenwerkingspartners gaven aan de prijsvraag zijn we daarin geslaagd. Ook ontvingen we erg veel goede inzendingen van hoge kwaliteit”. Het is de bedoeling dat de winnende systemen in maart 2013 geïmplementeerd zijn.

Over de winnende oplossing van ABA Banden zegt directeur Ben Kasbergen het volgende: “Door bandenspanning regelmatig te controleren met een computerapplicatie wordt er een trend in de bandenstatus vastgesteld. Op deze manier kunnen potentiële pechgevallen worden gesignaleerd en kan stilstand voorkomen worden. En dat zonder dat het investeringen vraagt van de transporteur. Een bijkomend voordeel is de brandstofbesparing. Al met al kan op deze manier een flinke kostenbesparing worden gerealiseerd wat zeker in deze moeilijke economische tijden zeer wenselijk is”.

Doelstellingen
Het belangrijkste doel van de prijsvraag – en de winnende oplossingen – is om de doorstroming van verkeer te bevorderen. Dat vertaalt zich naar de doelstelling om het aantal bandenpechgevallen in 2013 te verminderen met 25%.

Duurzaamheid
“Deze oplossing is aan alle kanten duurzaam” verklaart Kasbergen. “Minder slijtage zorgt ervoor dat een vrachtwagenband een langere levensduur krijgt. Daarnaast daalt door een goede bandenspanning het brandstofverbruik. Naast dat de oplossing duurzaam is, voelen ondernemers het dus ook op een positieve manier in hun portemonnee. Een ander belangrijk bedrijfseconomisch voordeel is dat vrachtwagens minder stil staan. Een win-win situatie dus, en dat is precies waar we voor willen gaan”.

ABA Winterbanden

Deze website is onderdeel van
ABA Banden Stolwijk
Nijverheidsweg 53
2821 AZ Stolwijk
0182 - 34 18 38

Winterbanden verplicht

In sommige landen zijn winterbanden verplicht. Wanneer u de winterbandenplicht die in bepaalde landen geldt negeert, kan dit erg vervelende consequenties hebben.


lees meer